Dagblad "BN De Stem" 15 maart 2007

HET WORDT TIJD DAT ER KNOPEN WORDEN DOORGEHAKT ROND DE ONTWIKKELING VAN DE BAVELSE BERG

Overeenkomst Breda en Grontmij zou vorig jaar al worden getekend. 
(BN/De Stem)door René Kloeg

BREDA - De samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Breda en de Grontmij over de ontwikkeling van Pleasure Park de Bavelse Berg zou eind vorig jaar al worden getekend. Maar vlak daarna vertelden de Grontmy en verantwoordelijk wethouder André Adank dat ze het echt al eens waren over de tekst van de overeenkomst. Ondertekening was een kwestie van tijd.

Parallel aan die overeenkomst vertelde de directie van de Grontmij dat begin december de contracten getekend zouden worden met grote jongens op het gebied van sport, ontspanning evenementen etcetera. Die waren bereid veel geld te investeren in de Bavelse Berg. Zulke grote jongens zijn nodig want het hele park kost 120 miljoen euro. Volgens de Grontmij komen die contracten wat later maar was en, is de belangstelling voor de Bavelse Berg onveranderd groot.

Maar de tijd verstrijkt. In de wandelgangen klinkt met enige regelmaat dat verantwoordelijk wethouder André Adank zo'n beetje de enige politicus is die nog in het megaproject gelooft. Gevraagd naar het moment van ondertekenen van de overeenkomst met de Grontmij - net als de milieu-effect-rapportage toch een ijkpunt om het realiteitsgehalte van het enorme project te meten - antwoordt Adank dat het moeilijk was om agenda's op elkaar af te stemmen. Later blijkt dat het college van burgemeester en wethouders de puntjes nog op de i moet zetten en dat de ondertekening : begin april zal zijn.

Natuurlijk moet alles rond zo'n project met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden aangepakt. Daar staat tegenover dat Breda staat te trappelen om een evenemententerrein. Een van de oorzaken dat Breda Hippique verloren dreigt te gaan voor de stad is dat het evenement aan sponsors geen terrein voor de, lange termijn kon laten zien.

Mogelijke kink in de kabel is nog de milieu-effectenrapportage. Want én de Bavelse Berg én vierduizend woningen in en bij Bavel én nog eens negentig hectare bedrijventerrein in het gebied is wel heel veel. Althans, zo zullen de critici het af-
schilderen. Maar je kunt het ook van de positieve kant zien. 
Een stad als Breda heeft grote kansen. De HSL komt er aan met in zijn kielzog een grote economische impuls en als de stad het een beetje goed aanpakt ook een toeristische en recreatieve impuls. Een Pleasure Park Bavelse Berg met golfmogelijkheden, een paardendorp aan de rand van het terrein, concerten van Marco Borsato tot een nieuw zomerpopfestival en een Engelse mega-attractie trekt drommen mensen naar de stad. Dat is absoluut goed voor Breda. Alleen al de plannen van project
ontwikkelaar jan Hoppe voor het gebied rond het NAC-stadion brengen vele miljoenen bestedingen in Breda met zich mee. Gaat 
het Pleasure Park door, dan rekenen de initiatiefnemers op twee miljoen bezoekers per jaar.

De bedrijven die zich op het park vestigen bieden werkgelegenheid aan volgens de ïnitiatiefmemers zeker vierhonderd mensen.

Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt Breda zit te springen om een evenementencomplex en van uitstel komt afstel.

home